"KALAU TAKUT DIPUKUL OMBAK, JANGAN BERUMAH DITEPI PANTAI."....pepatah Melayu.

Thursday, November 29, 2012

Kembara Morocco.Ramai orang Malaysia yang sudah ke Morocco. Rata-rata teman rapat yang sudah ke sana mengatakan seronok melancong ke Morocco. Saya berbelah hati untuk ke sana entah mengapa. Tetapi suami saya kata elok kita lihat sendiri sebab Morocco adalah negara Islam yang jarang-jarang kita mendapat berita tentangnya. Maka saya teringat kata seorang pengembara mengatakan: It's not how much you know, but how much you have seen. 

Transit di Lapangan Terbang Abu Dhabi selama 3 jam.

Maka saya ke Morocco dengan teman-teman dari Kg. Tunku pada 18Nov hingga 27Nov dan sekarang ini sedang merawat kepenatan. Saya catatat di bawah ini pengalaman yang saya lalui.

Sebelum pergi amat sedikit yang saya tahu mengenai negara ini. Maka catatan ini adalah seperti orang buta yang cuba mengenali seekor gajah mengikut cerita kanak-kanak zaman saya kecil. Agaknya saya lihat dari sudut ekornya atau mungkin dari sudut telinganya atau gadingnya. Saya tidak pasti. Cuma yang pasti catatan ini ibarat melihat dari jendela kecil sebuah rumah yang amat besar yang tidak melalui dewan ruang tamunya. Dari apa jua sudut, doa musafir saya antaranya: Ya Allah, perlihatkanlah  pada ku apa yang aku harus lihat, perdengarkanlah pada aku apa yang aku harus dengar dan kurniakanlah deria rasa agar aku dapat merasai apa yang harus aku rasai dan bukakanlah minda ku semoga dapat aku mengalami apa yang aku harus alami ketika aku di bumi Morocco. Semoga Allah mengurnia kebijaksanaan dalam wadah Nur Iman dan semoga  dihujung musafir ini kami dianugerah redhaNya jua.

Alhamdulilah, sejurus mendarat di lapangan terbang Muhammad V di Casablanca kami disambut oleh pemndu tempatan. Ia seorang Arab Morocco yang fasih berbagai bahasa termasuk Perancis dan Inggeris. Pertukaran wang Dirham harus dibuat di sini kerana matawang tersebut tidak diniagakan di luar negara. Jalan raya ke kota Casablanca luas dan tidak sesak.Mula-mula kami dibawa melihat sebahagian bandaraya Casablanca yang menjadi bandararaya komersial negara Morocco. Casablanca bererti "bangunan putih" dan dalam bahasa Arab "Darul Baidhak". Bangunan-bangunan terawal yang dibina penjajah berwarna putih dan hingga sekarang dipelihara sebagai warisan penjajah. (pemandu pelancung kata: we were never colonalized by the French. We became a protectorate of the French.) Seperti pernah dengar orang kata begitu mengenai Malaysia.

Nama tempat ini ialah King Muhammad ll Square. Di situlah terletaknya pejabat-pejabat kerajaan.Ia dibina dalam tahun 1912. Morocco diperintah oleh Perancis dari 1912 hingga 1955.


Macam di Trafalgar Square London banyak burung merpati.

Suami saya ambil kesempatan ambil gambar sebagai pelancung 
dengan bayaran sukarela 10 dirham.

 


Kemudian kami dibawa melihat Masjid terbesar di Morocco. (Saya akan cerita berasingan mengenai Masjid ini). Kemudian kami makan di kawasan peranginan di pinggiran lautan Atlantik. Makanan ala Barat dan saya berkenalan mesra dengan teman semeja makan yang kebetulan mengenali isteri Pak Hasni. (Pak Hasni sudah saya ceritakan beberapa kali dalam entry sebelum ini). Maka saya "berkempen" mengenai pembentukan dan pembangunan sekolah berasaskan IHES dan QGDP. (Integrated and Holistic Education System dan Quranic Generation Development Program). Seronok tak kira sebab kami sehaluan dan mereka akan cuba menghubungi Pak Hasni mungkin boleh ditubuhkan sebuah sekolah seperti Adni Islamic School di Kuantan pula kerana mereka tinggal di sana.Saya dengari nasihat teman akrab saya untuk mempromosi IHES dan QGDP ini dimana jua sebagai usaha dakwah kita membangunkan sistem pendidikan Islam yang syumul.

Selepas makan kami bertolak ke Rabat, Pusat Pentadbiran negara Morocco dengan perjalanan selama 2 jam. Banyak kesan-kesan sejarah dalam bentuk istana-istana lama. Kami dibawa melawat keesukan harinya kerana pada hari sampai di Rabat semua peserta kepenatan setelah lebih kurang 19 jam penerbangan dari KL ke Casablanca. Malam itu kami makan ikan goreng dan salad-salad arab Morocco. Saladnya tidak menarik dan ikan hanya dimakan dengan lemon. Mungkin kerana kepenatan banyak yang tertinggal di atas meja.

Di Restoran makan ikan goreng. Tetamu di meja lain di hidang bersama wine,
tinggalan budaya orang-orang Perancis.
Pemandangan yang cantik di Rabat ialah apabila kami dibawa ke Makam Sultan Muhammad V.  Di persekitaran itu juga terletaknya Hassan Tower. Dahulunya ada masjid besar tetapi telah runtuh apabila terjadinya gempa bumi terbesar di Portugal yang kesanya sampai ke Morocco dalam tahun 1755. Lihat kesan tiang-tiang yang tinggal dalam foto di bawah ini.


Kami masuk ke makam dan membaca al Fatihah dan saya tidak lama di situ walaupun cantik perhiasan di dalamnya. Saya keluar dan merakam foto seperti di bawah ini untuk kenangan.


Sebahagian taman di Hassan Tower.

Sampai di sini dulu.......
InsyaAllah saya sambung cerita.

...

Sunday, November 18, 2012

Huzaifah cuti....Embah pun cuti.Allahu Akbar.....

Gembira tak terkira menjelang hari akhir sekolah di Adni.

Huzaifah (cucu sulung yang tinggal bersama saya)  akan bersama ibunya selama hampir 2 bulan bercuti. Maka saya dan suami akan juga bercuti.  InsyaAllah kami akan ke Morocco. Besar kemungkinan Huzaifah tidak lagi bersekolah di Adni Islamic School tahun hadapan kerana beberapa sebab yang perlu diambil kira terutamanya dari segi kepentingan dirinya yang perlu ruang untuk bermesra dengan adik-adiknya.

Saya tanya menguji.

"Ujai nak sekolah dari rumah Embah atau  dari rumah Ibu ?" Saya bertanya walaupun saya sudah tahu jawapannya. Yang menyentuh hati saya ia tidak menjawab serta merta.....selepas 10 saat munkin, baru dia berkata:
"Ujai nak Ibu...."
Pasti itu jawapan yang lumrah bagi anak-anak. Mana mungkin orang lain dapat  mengambil tempat Ibunya.

Maka saya insyaAllah akan bercuti ke tempat yang tidak pernah saya fikirkan akan pergi ke sana dalam hidup saya. Suami saya cuba meyakinkan saya tempat itu ada nilai tambah yang kita boleh perolehi jika kembara berpandu. Bersungguh-sungguh ia mengajak saya.  Maka saya akur. Apa salahnya melihat negara Morocco yang penuh sejarah kata teman-teman yang sudah menjelajah ke sana.


Foto di atas ini saya rakam pada hari akhir dengan kakak Nora yang membantunya setiap hari untuk ke sekolah. Nora pulang seminggu sebelum cuti sekolah ke Madura dan tidak akan kembali  kerana ia akan berumah tangga dan pastinya tidak akan bekerja dengan saya lagi.

Peristiwa ini sepertinya tidak penting untuk saya kongsikan di sini.

Tetapi saya catat juga untuk melayani fikiran dan perasaan sendiri. Saya rasa seperti impian saya terhenti dipertengahan jalan kerana tahun hadapan masih belum pasti jenis sekolah yang akan dipilih oleh kedua ibu-bapa Huzaifah baginya. Sekolah Islam Adni sudah menamapkan bukti. Hasil pelajar-pelajarnya cemerlang mengikut kemampuan masing-masing. Jikalau tidak cemerlang dibidang akademik, pelajar itu terdidik dengan akhlak mulia berasaskan alQuran dan Hadith dan insyaAllah akan dapat menjalani hidup ini dengan lebih  bermakna dan lebih sempurna. Semoga Allah meredhai.

Saya merenung masa hadapanya seorang diri dan rasa tersayu kerana pastinya umur saya tidak akan sampai melihat Huzaifah dewasa, dalam sistem apa sekalipun.  Suami saya "memarahi" saya berfikiran panjang seperti itu kerana seperti tidak tawakal pada Allah swt. Kita telah berusaha maka yang lainnya bukan kuasa kita untuk menentukan.

Maka saya tumpu untuk pergi bercuti, mencari pencerahan fikiran dan kebijaksanaan dengan melihat kebesaran Allah yang belum saya lihat sebelum ini. Saya tahu bahawa saya harus terus berdoa dan berharap, kerana jalan ke Syurga itu berbagai cara asalkan sahaja ia dalam ruang linkup mentauhidkan Allah swt.

Maka itu sahaja catatan buat sementara waktu. Semoga Allah masih menganugerah kesihatan akal fikiran, memberi ruang dan peluang untuk berkongsi perjalanan hidup ini dalam inspirasi kasih sayang sesama manusia. Hidup ini bukan untuk keselesaan sendiri sahaja tetapi bagaimana bolih memberi keselesaan pada orang lain ...... itulah yang lebih dituntut.

 One Big Bear Hug and lots of Love.
Saya rakam kenangan Huzaifah
 denagn TokAyahnya  pada hari terakhir ia dikendali oleh  Nora ke sekolah.


Kali terakhir Nora menghantarnya ke kererta di awal subuh untuk
 ke Adni Islamic School.
( Hari ini dalam Sejarah untuk si Kecil )
Embah doa Huzaifah akan menjadi hamba berjiwa pejuang, Berilmu dan Bertaqwa, Bijak dan Berani menegakkan Kebenaran Allah di muka Bumi ini.
Ameen, Ya Rabb....

....

Thursday, November 15, 2012

Salam Maal Hijrah 1434


SALAM MAAL HIJRAH PADA SEMUA,

Maka masuklah kita ke tahun baru, 1434 Hijriah. Alhamdulilah. Allah masih kurnia peluang dan ruang untuk kita bertaubat atas segala kelemahan dan kekurangan dan atas segala dosa yang nyata dan yang tersembunyi.

Kita terus mohon  semoga Allah kurnia kita akal minda yang waras dan hati nurani yang menginsafi diri  dan semoga  Hijrah 1434 dan seterusnya  kita akan dilimpahi kurnia Rahmatnya yang tidak terhingga.

Semoga Allah akan sentiasa memimpin kita ke jalan yang lurus seperti doa yang kita panjatkan setiap kali kita membaca surah alFatihah.


A005 Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
(Al-Faatihah 1:5
A006 Tunjukilah kami jalan yang lurus.
(Al-Faatihah 1:6) | 
A007 Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.
(Al-Faatihah 1:7) | 
Dan semoga di akhir jalan yang lurus ini Allah kurnia bagi kita Syurga Firdaus tanpa hisab bersama-sama semua yang kita kasihi dan cintai.

Ameen, Ya Rabb.

......

Monday, November 12, 2012

"....aku adalah aku...seorang champion..."

Aku adalah Aku...
Kenapa tanya ?...

"Aku ini binatang jalang.....
Dari kumpulannya terbuang...."

Teringat saya puisi Khairil Anuar seperti di bawah ini dalam saya mengingat kembali sessi bengkel yang saya hadiri pada minggu yang lepas.

Dalam satu sessi mengenal diri seorang peserta mengatakan "Aku adalah Aku..." Ada yang senyum lebar mendengarinya, dan ramai yang tertawa kuat, mungkin teringatkan karenah diri masing-masing. Pak Hasni, pakar rujuk kita kata: Aku seorang Champion.

Nanti di bawah ini saya ceritakan.

sajak untuk renungan sampingan....(saya suka sajak ini dari sekolah tingkatan enam lagi....)

AKU

Kalau sampai waktuku
'Ku mau tak seorang kan merayu
Tidak juga kau
Tak perlu sedu sedan itu
Aku ini binatang jalang
Dari kumpulannya terbuang
Biar peluru menembus kulitku
Aku tetap meradang menerjang
Luka dan bisa kubawa berlari
Berlari
Hingga hilang pedih peri
Dan aku akan lebih tidak perduli
Aku mau hidup seribu tahun lagi


Chairil Anwar
Maret 1943 

(Sumber: BLOG Dari Jiwa Rasa)


Bermula Isnin hingga ke Rabu minggu lepas saya dan seorang teman "menghadirkan diri" dalam satu bengkel yang dikendalikan oleh MRSM Gemencheh mengenai "Guru sebagai Murabbi" dalam konteks IHES / QGDP ( Integrated Holistic Education System / Quranic Generation Development Program). Saya dan teman mengiringi Tuan Hj Hasni (Pak Hasni), CEO, Adni Islamic School yang menjadi pakar rujuk bagi tajuk ini. Terima kasih pada MRSM Gemencheh yang menerima kami seadanya.

Antara kelemahan sistem dan proses pendidikan negara kita sekarang ialah konsep Guru tidak sama dengan konsep Murabbi. Guru banyak memfokus kepada pembangunan minda dan tidak pembangunan hati dan jiwa (rohani). Ramai guru  tidak dapat menyentuh jiwa raga anak didik untuk "benar-benar mendidik".

Dalam bengkel itu kita diberi "latihan" untuk mengenal diri  terlebih dahulu dan kemudian mengorientasikan minda supaya hasrat dan tujuan mendidik selari dengan apa yang dituntut oleh Islam. Dasarnya mesti memahami konsep Syahadah bahawa Tuhan itu satu dan Rasulullah adalah contoh teragong. Apa jua tujuan pendidikan, matlamat akhirnya adalah Redha Allah.

Mengenal diri adalah permulaan segala Ilmu. Kita akan dapat mengenal potensi diri. Proses mengenal diri bukan untuk mendedahkan kelemahan atau kekuatan seseorang itu. Kelemahan dan kekuatan adalah suatu yang relatif dan boleh diubah dan diperbaiki. Kelemahan boleh dihapus dan kekuatan bolih diperkukuh.

Kita boleh mendefinasikan diri kita dari berbagai sudut. Semuanya betul, kata Pak Hasni. Tapi yang mahu diutarakan oleh beliau ialah hakikat bahawa Allah mencipta kita sebagai seorang Champion / Juara.

Apa maksudnya?

Beliau menunjukan sebuah video-clip yang menunjukan bagaimana bayi terbentuk dan kemudian dilahirkan dari dua pasangan manusia.  Sperma lelaki, beribu banyaknya akan berkejaran berlumba-lumba mencari telur wanita. Yang berjaya hanya satu. Itu yang diiktiraf Champion kerana yang gagal akan mati dan satu sahaja yang Allah kehendaki untuk terus hidup dari segumpal darah terus menjadi bayi dan kemudian lahir menjadi jasad individu seperti  kita semua.

Maka kita dilahirkan sebagai Juara. Kitalah Champion. Kita terbaik, kita terpilih, kita terhebat, kita yang diberikan nur....dari segumpal darah.
Kalau dilahirkan Champion maka kita harus terus membina diri sebagai Champion. Kita bina jati diri dalam ruang lingkup paradigma TAUHID. Kita bukan yang terbaik jika tidak berpegang pada mentauhidkan Allah swt.

Maka apa kaitannya dengan 'guru' atau 'murabbi' ?
Maka Pak Hasni menerangkan dengan panjang lebar konsep IHES / QGDP.  Saya tidak mampu mengulang kembali penerangannya di sini.Yang saya simpulkan untuk diri saya adalah seperti berikut.
Dalam mendidik, kita harus punya hati yang suci murni. Kita harus ada akal yang sihat dan ada keterbukaan. Antara akal dan hati harus ada komunikasi. Akal menerima ilmu, tetapi hanya hati yang bolih menapais dan mematuhi mana yang halal dan mana yang haram. Itulah Iman.

Dari IMAN barulah boleh terbina TAQWA. Ilmu dan Taqwa menjamin kejayaan.

Maka kata Pak Hasni Pedagogy hati itu ada 5 peringkat atau proses.
  • Kita mesti ada Ilmu termasuk Ilmu bagaiman mentarbiah, bagaimana mahu mendidik hati.
  • Kita sendiri harus memahami apa itu nialai dan moral diri. Ini syarat utama dalam proses membimbing. Kita tidak boleh memberi apa yang kita tidak ada. Kita bina diri kita untuk jadi Ikon contoh sebenarnya. Jika kita mengajar Physics maka kita dapat melahirkan ahli physics yang hebat yang bertaqwa.
  • Kita sendiri faham selok belok mendidik dan melatih....minda dan hati.
  • Kita harus mempunyai kemahiran bagaimana mahu menyesuaikan sesuatu dengan kehendak alQuran. (adoption and adeptation).
  • Membina diri supaya kita menjadi tempat rujukan. Dan kita boleh dalam masa yang sama membimbing dan mencari di mana kita boleh membuat rujukan pada mereka yang lebih tahu. Kita menyedari bahawa kebolihan kita adalah relatif.
Apa yang saya catat di atas adalah fahaman saya yang mungkin kurang tepat dari kaca mata Pak Hasni. Maka saya cadang sesiapa yang benar-benar berminat boleh menghubungi Pak Hasni secara terus di Adni Islamic School untuk penerangan dan latihan.

Bengel bersama Pak Hasni tamat pada tengah hari Khamis 7 November. Maka teman saya mengambil kesempatan menjemput Pak Hasni untuk membantu kami dalam usaha kami mahu membina sebuah Tadika berasaskan konsep IHES / QGDP ini di Tangkak Johor.Kami berbincang  santai tetapi kemudian agak serious cara bagaimana mahu menerapkan konsep itu pada Tadika yang sedia ada, iaitu Tadika Subur Fitrah.

Kami dinasihatkan untuk membina semula dengan konsep baru ini dan menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa penghantar. Tujuannya ialah supaya anak-anak didik dari kecil-kecil lagi sudah terdedah dengan berbagai Ilmu yang boleh menjadi asas pembanunan diri sebagai insan yang berjiwa professional dalam ruang lingkup beriman dan bertaqwa. Medirikan dan menegakan kebenaran Allah adalah suatu perjuangan yang tidak mengenal penat lelah. Kewangan adalah antara faktor penting tetapi ia bukan faktor penghalang. Kalau hendak seribu daya. Munajat kita memohon pertolongan Allah semestinya kuat dan semua yang terlibat dalam usaha ini harus mempunyai tekad yang jitu  untuk berjihad dalam bidang pendidikan. Kita bolih bermula kecil-kecilan tetapi kualiti mesti terjamin. Adni Islamic school bermula dengan 30 orang murid lebih 20 tahun yang lalu. Apa yang ada kini bukan kejayan individu pengasas, kata Pak Hasni. Ia adalah kurnia Allah semata-mata. Kita wajib berusaha, hasilnya adalah Hak mutlak Allah swt jua.

Maka inilah prinsip yang kami pegang dan munajat kami tidak putus-putus mencari pertolongan Allah. Apa jua yang akan terhasil kami hanya mohon keampunan dan keredhaan Allah jua bagi diri, keluarga,  teman-teman dan semua yang membantu kami berjihad ke jalanNya. Kami perlu dana untuk melatih murabbi, menaik taraf kemudahan fisikal, kemudahan pengajaran dan pembelajaran dalam konsep IHES / QGDP dan berbagai lagi keperluan. Kurnia Allah itu berbagai rupa dan betuk. Semoga kami ditunjukki jalan.

barisan anak-anak harapan untuk membela kebenaran

Kami mohon Pertolongan dan RedhaMu Ya Rabb...

...

Saturday, November 10, 2012

......senang sebelum susah.

Ingat lima perkara sebelum lima perkara.
Antaranya: senang sebelum susah...

Setahun sepuluh bulan pembantu rumah Nora  bersama saya, menjadi pembantu setia dan pengasuh cucu sepenuh masa. Hari Isnian yang lepas dia pulang ke Madura untuk mendirikan rumahtangga dengan jejaka yang diaturkan oleh keluarga. Dia mendapat permit kerja melalui proses pemutihan yang saya serah semuanya pada ajen yang saya kurang pasti fungsi sepenuhnya. Tetapi saya lihat Passportnya dan semuanya teratur dan saya rasa lega.

Tetapi rasa lega itu sebentar sahaja kerana kini dia tiada dan cucu saya terpaksa saya jaga bersama. Mujur Huzaifah, cucu yang tinggal bersama kerana bersekolah di Adni Islamic School kini bercuti panjang akhir tahun dan ia pulang pada ibunya.

Begitulah lumrahnya sekarang di Lembah Kelang. Kenalah saya melaluinya penuh kesabaran. Semoga masaalah  ini tidak berpanjangan kerana banyak tugas yang mesti diselesaikan sebelum samapi kegaris penamat sebuah kehidupan.

Sekarang saya berkejaran pagi hingga petang. Kebersihan rumah kurang sempurna dan makan minum jarang terhidang di atas meja. Saya perlu bersegera dalam semua kerja kerana kelas pengajian tidak bolih ditinggal begitu sahaja. Itulah ustaz selalu berpesanan : Kaya sebelum miskin, senang sebelum susah, sihat sebelum sakit, muda sebelum tua dan akhirnya hidup sebelum mati.
Maka pembantu rumah tidak seharusnya menjadi isu besar. Ya Allah mudahkan segala urusan baginya dan bagi keluarga saya. Semoga mendapat ganti yang setanding  atau lebih baik darinya.

.....

Thursday, November 8, 2012

a moment to remember......Huzaifah and Grandpa...
You are seven years old only once in your life.
How often would a Grandpa spend time like this with you..
May he treasure this moment...
With lots of love

....

Sunday, November 4, 2012

melentur buluh dari rebungnya....Cuba membiasakannya dari kecil lagi untuk mengerti erti mematuhi,
Untuk merasai yang susah itu mudah jika tulus di hati.
Semoga Allah meredhai, menyayangi 
dan nur imannya menyelubungi siapa jua di sisi.
Membawa bahagia kurnia Ilahi yang tidak bertepi.
Ameen, Ya Rabb...Engkau maha Tinggi, maha Menyaksi.

.....

Saturday, November 3, 2012

selagi ada usaha ...Menunggu......dan menunggu....

Saya rakam foto ini semasa saya di Institut Jantung Negara IJN tidak berapa lama dulu semasa menemani suami saya untuk temujanji berkala yang sudah ditetapkan. Kami duduk menanti giliran agak lama juga, lebih dari sejam. Tercetus dalam hati mengapa negara yang kaya seperti Malaysia ini masih belum mampu memberi keistimewaan pada pesara usia lanjut supaya tidak lama menanti berjumpa doktor. Rakyat Malaysia punya pelajar yang pintar-pintar untuk menjalani latihan kedoktoran.  Adakah kerana kerajaan tidak ada bajet yang mencukupi ? Saya macam faham tak faham dari sejak saya bekerja hingga sekarang. Saya bersyukur atas segala nikmat Allah tetapi dari segi Sunnatullah saya ingin juga memberi pandangan. Maklumlah pinggang sudah mudah sakit duduk lama dan perut sering lapar akibat dari sakit-sakit yang dirasai. Nak berjalan ke kafetaria pun jauh dan takut ketinggalan giliran bila dipanggil kami tiada. Ini antara masaalah usia senja. Maka duduklah juga dan bersabar. Suami duduk diam dan saya lihat mulutnya komat-kamit. Berzikir agaknya. Saya tidak tanya. Saya duduk cuba menghabis buku yang sedang dibaca.

Dalam pada itu saya sempat juga memerhati pesakit-pesakit lai, seperti yang foto di atas. Ia ditinggalkan sebentar oleh anaknya.  Ada yang tenang menunggu dan ada juga yang saya nampak gelisah. Ada yang ditemani anak, ada yang berseorangan dan ada juga yang ditemani pembantu Indon. Saya menyedarinya dari cara mereka berkomunikasi. Di Malaysia Rahmat Allah masih melimpah ruah, maka ada ustaz yang mengatakan kita diuji dengan kesenangan dan kemewahan. Walaupun menghidap berbagai penyakit masih ada tempat untuk merawat dalam keadaan sekeliling yang aman damai. Di sesetengah negara Allah uji dengan peperangan, dan semuanya serba kekurangan. Maka kita harus muhasabah diri, bersabar, redha dan mensyukuri.
Dalam pada itu suka juga saya berkata sedikit mengenai mereka yang tua yang datang berseorangan. Agaknya tidak ada waris atau wari seperti anak-anak sentiasa kesibukan. Maka ada yang datang bertongkat sendirian. Ada yang sudah agak sulit pendengaran dan perlu dilayani dengan keistimewaan. Saya lihat ini semasa menanti giliran mengambil ubat-ubatan pula.Saya akui pegawai di Farmasi pesakit luar cekap sekali.

Menanti giliran adalah perkara biasa di Hospital kerajaan termasuk IJN. Katanya di Hospital swasta tidak demikian. Tetapi tidak semua orang mampu ke hospital swasta. Saya sejukan hati dengan memandang hidup ini jauuuuh-jauuh. Ia itu apabila kita dibangkitkan semula di Padang Masyhar nanti apa pula habuan kita. Saya berdoa semoga saya tidak perlu menunggu giliran beribu tahun. Mari sama-sama kita doa semoga Allah mengampunkan segala dosa-dosa dan melimpahkan rahmatNya dan Allah pilih kita masuk terus Syurga  tanpa hisab. Maka selagi ada usaha yang Allah kurnia, kita sentiasa munafaatkannya  ke jalanNya jua. Kita berlapang dada dan terus berusaha sedaya kita. Semoga Allah meredhai.

Ameen Ya Rabb.

.....

Thursday, November 1, 2012

Sendirian juga...

Kini Mak Ngah Majid sendirian juga. Suami tersayang baru beberapa bulan lalu meninggalkan alam nyata ini. Ia tinggal berjiranan dengan Pak saudara yang kini bersendirian kerana Mak Ngah Norliah isteri tersayang pun telah pergi buat selamanya. Mereka semua adalah kaum kerabat terdekat di Sungai Batu Selama Kedah.

Ini tentunya cerita biasa kerana di bandar-bandar pun akhirnya salah seorang pasangan hidup akan pergi dahulu. Maka tinggalah yang lainya berseorangan.

"The Moment of Truth" kata seorang teman.....tinggal berseorangan dan tenaga pun sudah berkurangan. Bagaimana mahu menjalani hidup ke hadapan.... Orang lelaki biasanya akan mencari gantian teman. Tetapi pada orang perempuan, pemergian suami bererti tinggal seorangan. Jika anak menjemputnya tinggal bersama maka ia tidak akan kesunyian. Tetapi ramai juga yang tidak mahu tinggal bersama anak kerana beberapa sebab yang ia sendiri yang tahu  hakikat sebenarnya.

Saya terfikir juga hal ini kerana kalau ditakdirkan suami pergi dahulu, bagaiman ye ? Kalau Allah takdir sihat dan masih boleh memandu kereta, mungkin tidak terlalu sunyi kerana di Lembah Kelang ini berbagai aktiviti boleh disertai. Tetapi saya tidak mahu berfikir panjang dan hanya berdoa semoga saya boleh mengurus diri hingga ke akhir hayat dan mohon pertolongan Allah dan perlindungan dariNya. Saya meyakinkan diri supaya berpegang pada hakikat bahawa kebergantungan kita hanya pada Allah jua. Allah itu maha Mengetahui apa yang terbaik bagi kita.

Cuma saya memikirkan realiti harian. Sekiranya ada jawatan "Ustazah bergerak" di bawah Jabatan Agama Negeri  atau di bawah mana pun, maka balu-balu yang sudah dewasa tua ini boleh diberi bimbingan hidup seterusnya supaya baki-baki kehidupan menjadi lebih bererti. Tidaklah mereka ke sana ke sini berbual-bual kosong, bersembang santai untuk mengisi masa. (ada yang bercerita dengan saya begitu).

Dalam program "RAKYAT DIDAHULUKAN" mungkin ini boleh menjadi agenda utama kerana sumbangan mereka pada masyarakat ketika mudanya harus juga dihargai. Janganlah bila "habis santan, hampas dibuang".Dahulu mereka inilah yang menoreh getah dengan gigih mengeluarkan hasil negara hingga kini maju hampir seperti negara yang sangat maju. Maka janganlah mereka dibiarkan tanpa haluan.

Setuju ?

Akhir hayat amatlah penting bagi semua kita. Lagi hampir lagilah kita perlu bergegas untuk berbuat apa saja kebajikan dan menyelesaikan tanggongjawab yang masih tergantung. Tapi kita di Malaysia ini program untuk warga emas tidak menjadi agenda penting. Mungkin kerana yang membuat dasar adalah orang-orang muda yang tidak rapat dengan kehidupan warga tua. Maka ada kelalaian untuk memikirkan hakikat hari tua dan ada antaranya yang seperti tidak percaya bahawa jika ditakdirkan umur panjang akan juga sampai ketahap itu. Semoga ada kesedaran atas pembuat dasar untuk berfikiran ingin membantu kehidupan warga emas untuk keselesan fisikal, minda dan rohani.

Setuju ?

Kita fikir-fikir dulu.....
Semoga Allah menunjuki jalan dan meredhai segala usaha walau sekerdil mana....

Sekuntum bunga untuk warga tua di mana jua berada. Allah maha Pemurah Allah maha Pengasih.
Kita mohon Kasih Sayangnya dan Rahmatnya yang tidak terhingga.
Ameen, Ya Rabb....
....
Related Posts with Thumbnails