"KALAU TAKUT DIPUKUL OMBAK, JANGAN BERUMAH DITEPI PANTAI."....pepatah Melayu.

Monday, June 29, 2015

Masjid tiada kerusi ? ....


Alhamdulilah.  Saya berkesempatan  menjelajah keluar dari Masjid Kg Tunku ke Masjid ARA Damansara. Seorang teman mengajak saya dan suami ke sana kerana ia Masjid yang selesa dari segi parking kereta dan Imam membaca dalam solat Terawih satu juzuk Quran setiap malam.

Seronok mendengarnya dan saya mencuba, ingin mendapat pengalaman sejauh mana saya tahan berdiri untuk satu juzuk semalam. Tidak sama kederat tenaga dalam umur hampir 70 tahun ini. Saya selalu ingatkan anak-anak saya supaya  jangan tunggu bersara atau tua baru mahu aktif dalam menuntut Ilmu tambahan dan beribadah khusus. 

Masjid ini cantik dan bersih. Ini tahun pertama menemui Ramadhan  al Mubarak dan ahli Qariah nampak ceria datang berbuka puasa, dan  anak beranak sekali turut sama. Majoritinya keluarga muda dan hidangan Iftar amat sedap dan mencukupi. Alhamdulilah.

Saya turut teruja kerana untuk 2 atau 3 tahun kebelakangan ini saya sudah tidak berkejaran mencari masjid yang membawa satu juzuk setiap malam. Saya menerima sahaja masjid yang dekat dengan rumah yang membawa bacaan yang tidak panjang dan rata-rata habis jam 10.30 malam.

Saya ceritakan masjid ini pada teman-teman seangkatan kerana saya perhatikan tidak ada kerusi untuk duduk solat bagi warga emas yang memerlukan. Senyum sendirian saya meliaht perbezaan kemudahan yang ada. Masjid ini belum ada pendidngin udara. Ia di rasakan tidak perlu kerana dari pemerhatian rambang, yang datang bersolat adalah yang berumur bawah lima-puluhan. Mereka tahan lasak panas atau sejuk. Namun masjid ini ada sistem kipas yang besar di siling yang membawa pusingan angin yang agak kuat dan mencuckupi untuk tidak kebingungan rasa panas. Sistem air-cooler yang sederhana besarnya pun ada.

Kumpulan umur muda seperti ini pastinya tidak memerlukan kerusi untuk duduk melayan karenah lutut. Sebenarnya bukan perempuan sahaja yang bermasaalah lutut. Bilangan jemaah lelaki pun agak ramai yang solat duduk di kerusi. Dan sekarang sudah di ajarkan pada jemaah bagaimana menyusun kerusi untuk menentukan saf yang betul dan tidak mengganggu saf di belakangnya.

Di Kg Tunku masjid yang saya sering kunjungi terdapat banyak kerusi. Kata seorang teman kalau ada bancian pasti Masjid Kg Tunku akan duduk teratas sekali. Lucu juga saya memikirkan tetapi dalam masa yang sama menginsafi diri. Walaupu saya belum memerlukan kerusi untuk solat, saya sudah mula mengintai-intai kemudahan kerusi jika saya di Masjid yang saya tidak biasa dengannya.

Semoga Allah masih terus menganugerah kesihatan untuk terus mencuba sedaya upaya meningkatkan pengabdian pada yang maha Esa.

Teringatkan pula emak saya yang tidak ke masjid semasa umurnya kerana ketika itu kaum perempuan jarang-jarang ke Masjid. Alhamdulilah kini sudah banyak berbeza. Semoga akan terbentuk ummah yang kuat iman dan taqwa untuk mempertahankan Kebenaran di mana jua berada.

Aamiin ya Rabb......

.......

Friday, June 26, 2015

Melihat semula selepas 8 Ramadhan.....


Allahuakbar, Alhamdulilah. Semoga Allah mengampuni dosa-dosa kita dan semoga Dia menganugerah kita dengan Syurga Firdaus bersama semua yang kita kasihi dan tanpa hisab dengan Rahmatnya semata-mata.....

Sentiasa terngyiang-ngyiang bacaan surah al Fajr ayat 27-30.

(Foto ehsan WhatsApp)


A027
(Setelah menerangkan akibat orang-orang yang tidak menghiraukan akhirat, Tuhan menyatakan bahawa orang-orang yang beriman dan beramal soleh akan disambut dengan kata-kata): "Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya! -
(Al-Fajr 89:27) | 
A028
"Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diredhai (di sisi Tuhanmu) ! -
(Al-Fajr 89:28) |
A029
"Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia -
(Al-Fajr 89:29) | 
A030
"Dan masuklah ke dalam SyurgaKu! "
(Al-Fajr 89:30) | 

Semoga kita akan dijemput sedemikian rupa walau pun bila dan di mana kita berada. Aamiin, ya Rabb...

Ini yang sentiasa difikiran hari kelmarin sambil tersenggok-senggok menanti giliran berjumpa doktor pakar jantung di Pusat Perubatan University Malaya (PPUM). Saya dihantar suami jam 8 pagi dan berjumpa doktor jam 11 pagi. Saya melatih diri untuk bersabar. Tetapi tidak kuat semangat hati saya dan tersebut pada pesakit yang duduk disebelah saya bahawa saya sudah sangat rasa kepenatan selepas duduk dua jam menanti. Tertamya juga erti "Rakyat didahulukan" dalam senyuman pada jiran yang sama-sama sakit ini. Dia juga hanya tersenyum. Alhamdulilah Malaysia negara kaya walaupun belum merasai kesemua kekayaan itu. Tetapai kita di ajar untuk sentiasa bersyukur. Kalau kita bersyukur dengan nikmat yang ada Allah akan tambah kenikmatan itu berganda-ganda, walaupun kekadang tidak disedari kerana hati kita masih belum cukup memahami erti ehsan dalam hubungan kita dengan yang maha pencipta.

Rata-rata kami berumur 50 ke atas. Ada yang datang bersendirian kerana tidak ternampak seorang yang muda bersamanya. Ada yang dihatar pasangan hidup kerana rupa wajah seperti umur seangkatan. Alhamdulilah saya masih Allah kurnia kederat datang berseorangan. Ramai sekali senarai pesakit pagi itu. Dalam jam 11 pagi masih ada lagi panggilan pesakit yang hampir mencecah bilangan 200. Kerusi-kerusi menanti sudah nampak penuh semuanya dan ada yang berdiri kerana tidak dapat duduk berhampiran. Maka saya perhatikan sepertinya itu lebih selesa kerana rasa hampir dengan pertolongan waris yang menghantarnya. Saya kurang pasti apa ertinya dan apa implikasinya. Sebagai rakyat biasa saya hanya memerhati dan memujuk diri semoga bertenag dalam kepenatan. 

Saya cuba menghayati erti berpuasa sepenuhnya......
Hanya bila tidak sihat kita dapat menghargai ertinya sihat. Namun apa jua Mufti Menk dari Zimbabbwe mengatakan kita mesti mengucap Alhamdulilah. Ibaratnya seperti menghadapi cuaca. Kita ucap Alhamdulilah bila panas, dan ucap Alhamdulilah juga bila sejuk kerana kita harus dapat menghayati hakikat kekuasaan Allah atas segala penciptaanNya.

Jam 11 saya berjumpa doktor dan urusan saya tamat jam 11.30 pgi. Saya tangguhkan pengambilan ubat kerana amat kepenatan dan lantas menalipon suami saya untuk menjemput saya pulang. Jam 12.30 tengah hari saya sampai di rumah dan berkejaran untuk solat Dhua 2 rakaat di akhir-akhir waktu. Semoga Allah memberkati sibuk pagi walau pun seperti tidak banyak aktiviti.

Alhamdulilah, Allahuakbar..
Mohon keampunan Mu ya Rabb...

.....

Wednesday, June 24, 2015

Kesabaran dan keseronokan melatih berpuasa.....
Sabtu yang lalu cucu-cucu bertaraf  istimewa "mengheret" ayah dan ibunya untuk berbuka puasa bersama Embah dan Tok Ayah. Anak saya tiada persediaan "luarbiasa" untuk Iftar bersama dan rasa tidak selesa.

Setiap hari saya dan suami berbuka di Masjid selama beberapa tahun yang lalu. Maka saya ajak mereka ke masjid sahajalah untuk menjamu selera penuh barakah kerana doa orang-orang yang menginfakan hartanya untuk program Iftar di masjid. Tetapi ibunya beli juga Pizza kerana itu kesukaan mereka.

Berbuka di masjid mendapat peluang bersolat jemaah di Masjid, terutamanya bagi kaum lelaki di mana ia amat-amat dituntut. Cucu-cucu pun dapat melalui pengalaman yang baik untuk dewasa nanti.

Bukan mudah mendidik dan melatih anak istimewa berpuasa. Lebih mencabar lagi ialah melatih mereka bersolat. Di Masjid Akif (otistik), mudah di pujuk untuk menanti waktu berbuka. Tetapi Ujai (ADHD) agak sulit kerana kebolihan memfokus kepada sesuatu objektif bersama agak terhad. Namun saya seronok mencari jalan bagaimana mahu memotivasikan mereka untuk duduk bertenang seperti anak-anak normal. Saya bercerita, saya janjikan hadiah dan beberapa cara lain semoga dapat memberi erti pentingnya kita berpuasa. 

Sudah 3 hari berturut-turut mereka berpuasa. Satu kemajuan buat tahun ini. Ayahnya senyum sahaja melihat saya dan Tok Ayah melayan cucu. Mujurlah mereka suka minuman yang disediakan. Dan sementara menanti detik berbuka ayahnya berdoa dan Tok ayah bercerita kebaikan dan munafaat berdoa dalam bahasa kanak-kanak.

Mencabar, tetapi seronok. 

Tahun hadapan belum tahu dapat bersama. Semoga Allah akan terus memberkati pautan kasih yang ada dan di mana jua kita dapat merasai kebersamaan itu.

Saya mengambil kesempatan mengingatkan anak saya supaya lebih usaha melatih mereka bersolat dan diumur 10 tahun anak-anak kenalah di rotan kalau tidak bersolat. Solat lebih penting diterapkan awal kerana bila sudah sayang pada solat, seseorang tidak akan meninggalkan puasa. Sebab itu kata ustaz tidak ada suruhan untuk merotan dalam melatih bepuasa. Dan ibu-bapa jangan seperti mendera anak-anak semata-mata mahu kepuasan mereka berpuasa seperti dewasa.

Kelihatan perserta lain berbuka sama di Masjid Kg Tunku,
Petaling Jaya.

In sya Allah Tahun hadapan dapat bersama lagi.......

....

Saturday, June 20, 2015

Magical Nights @ Ramadhan...


I always promise  myself that I would work hard so one day soon I may be able to internalize this Ayat from the alQuran, and may Allah raise our stature in Iman and Taqwa. I am working hard this Ramadhan on.....
May Allah guide me and help me through.
Together let us make du'a that  He grants us the strength and the wisdom to be consistent in our endeavor. May Allah be pleased with us. Aamiin.....

A079
Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah "Solat Tahajjud" padanya, sebagai Solat tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkan kamu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.
(Al-Israa' 17:79) | 
And pray in the small watches of the morning: (it would be) an additional prayer (or spiritual profit) for thee: soon will thy Lord raise thee to a Station of Praise and Glory!

......

Thursday, June 18, 2015

Ziarah teman di pintu Ramadhan....


Alhamdulilah, Allah kurnia nikmat hasrat memasuki Ramadhan kesampaian.

Kelmarin saya berkejaran menghabiskan tugasan yang perlu beres sebelum bersibuk mahu mera'ikan Ramadhan Mubarak. Sudah lama saya ingin sangat-sangat menziarahi teman akrab semasa bekerja dahulu yang sedang sakit. Dia di hospital hampir 3 bulan dan saya berjanji dengan isterinya bahawa saya akan segera menziarahinya.

Tidak kesampaian.

Kelmarin saya berhentikan semua tugas dan selepas solat Asar saya segera ke rumah yang hanya 10 minit dari rumah saya. Sesalan di hati tiada ubatnya kerana asyik menangguh janji hari ke hari.

Isterinya memberi tahu saya 2 hari dulu dia ternanti-nanti saya datang. Rasa tersayu di hati dan saya cuba "bersembuyi diri".

Teman saya ini Allah uji dengan berbagai sakit. Otaknya ada pendarahan dan dia terkena mild stroke. Dua tahun dulu dia sudah menjalani by pass jantung dan saya hanya berhubung melalui talipon sesekali. Dia konfidant saya semasa bekerja. Kini lisannya sudah tidak jelas dan saya tersedih hati mendengari sesuatu yang tidak dapat saya fahami. Isterinya menjadi "penterjemah". Ya Allah semoga Engkau gantikan dengan nikmat lainnya.

Saya menginsafi diri ......

Rupa wajahnya ceria. Dia ingat saya dan ingat juga suami saya. Daya fikiran dan ingatan masih kuat dan jelas cuma sudah tidak ada daya berkomunikasi yang mudah difahami. Allah maha kasih pada hambanya. Pastinya ini semua ada MuslihatNYA yang kita tidak mengetahuinya. Hati dan minda saya belum cukup "suci dan bersih" dan belum Allah kurnia deria dapat merasai apa yang di rasai oleh seorang pesakit dengan sebenar-benarnya.

Bila pulang ke rumah saya berfikiran sepanjang perjalanan 10 minit itu yang jadi agak lama kerana kesesakan kenderan di jalan. Fikiran itu menyusuk hati betapa saya belum bersedia berjumpa dengan yang Maha Pencipata. Semoga di bulan yang Mulia ini Allah buka ruang dan peluang untuk mendampingkan diri padaNya.

Ya Allah aku mohon belas kasihan Mu, aku mohon keampunan Mu. Mudahkanlah urusan ku dan urusan teman-teman ku. Semoga Engkau kurnia yang terbaik bagi kami di sisi Mu...di sisiMu jua.
Aamiin ya Rabb...

...

Wednesday, June 17, 2015

Tadika SmarTop diambang Ramadhan......


Alhamdulilah, Tadika Smartop Subur Fitrah telah dapat mengadakan perjumpaan Ibubapa, guru, pengasuh dan staff pada pagi Sabtu 13 June untuk sama-sama membaca yasin dan berdoa untuk arwah ibubapa dan keluarga yang telah pergi dahulu.

Tuan Imam masjid besar Tangkak telah sudi untuk mengetuai bacaan yaasiin dan doa pada pagi itu. Tidak ramai ibubapa yang berkesempatan hadir tetapi bilangan yang ada dalam jemaah SmarTop sudah mencukupi untuk melahirkan rasa kesyukuran dengan kurniaan Allah atas perjalanan SmarTop selama hampir 3 tahun ini. Semoga Allah mengurniakan kasih sayangNya pada  semua keluarga SmarTop dan memberi kami ruang dan peluang untuk dapat menghayati lagi Ramadhan Kareem pada tahun ini. Datin Noraini Md Top, salah seorang Pengasas Tadika ini telah mengaturkan dua atau tiga aktiviti yang melibatkan 
penjanaan Ilmu semoga dapat memberi makna yang mendalam semasa menghayati hukum hakam Ibadah di hari-hari Ramadhan ini.Ini sebahagian dari jemaaah wanita yang hadir. 
Ahamdulilah dapat membawa anak kecil untuk tidak melepaskan peluang bersilaturahim.Sebahagian anak-anak yang berlatih melayan diri di majlis.


Datin Noraini di kiri sekali melayani tetamu muslimah menjamu selera yang tidak sepertinya.

Saya mengambil kesempatan di sini mengucapkan 
Selamat menyambut  Ramadhan Kareem 
kepada semua yang mengunjungi Blog saya ini.
 Semoga Allah menerima amal ibadah kita 
dan mengurniakan kita 
ganjaran yang terbaik di sisiNYA.
Aamiin ya Rabb...

....

Tuesday, June 16, 2015

His future hanging in the balance.......
This is my grandson.........I find it difficult to remember his full name and he is only my 11th grandson. Aging memory is catching up ?.....Another grandchild is coming along in October this year, in sya Allah. It is a daunting task for me trying to help out with the chores this time around....

Adli is his  name...I think ?

Never mind.... but I love him all the same. Parental love and love within the extended family is getting rare as the year passes on. Our society is getting less and less concern in family engagements and this is made worse today by the complication brought about by the political struggle and quarrel in the existing leadership. It is very distressful to listen and to read about what is happening. Many parents are getting worried about their children's future. Some friends told me never to take heed because the quarrel is not about us and not for us. Its about them and only for them. 

But i believe we cannot be oblivious to what is happening because  eventually we are the victims. It does not matter whether you are from the middle income group or the low income group. We feel the pain all the same. Maybe the super rich  and the rich and famous can still enjoy life and move on as if there is nothing  to worry about. Poor me......

The dust will soon settle..... Says a friend. PM Najib will continue ruling even if the ordinary citizen has to beg and steal. Just you see, said another friend. There will never be any criminal investigation or anything of that stature to make sure our moral values are in tact. What happen if all systems fall apart.

And what about my grandson, man? I cried out loud trying to get the attention of my friends one day over a cup of tea. Who is taking care of him. Even right now jobs are scarce and many corporate employees are being laid-off......by the thousands as I am told. People who understand high finance is telling me how our economy is being affected by the the worsening exchange rate of ringgit to the dollar, by the seemingly endless squabbles  on financial management and how low morale of the people is affecting the overall economic growth in the country.

People my age has no more future and has nothing to worry about. Is this so ? Hospital expanses are increasingly expensive and I cannot depend on my children as they are rapidly affected by the economic downturn. Some people say we are already in the recession. I believe so and the more I think about it the more I worry about our younger generations. 

Poor Adli......and my other grand children and all grandchildren at large.
I wonder if our PM and those in power worry about this.....

Worry will not solve any problem. I pray hoping all will be well. May Allah grant us a leadership that has Iman and Taqwa. May Allah have mercy on us and may Allah bless Malaysia. 

.....

Thursday, June 11, 2015

Ammani "at the crossroad".....
Ammani is here with her big smile. Friends like her because she has a happy face. She is my grand daughter who lives with me and I helped the mother which pre- school to pick for Ammani. She is now 4 years old and her birthday was in May.

Birthday do is a must in most pre-schools and Ammani "demanded" from the mother a special Birthday Cake to share with friends.

She loves going to this pre-school and pick up a lot of new words. Her English improves a great deal adding daily expressions other than those she picked up from The Disney show of some sort on TV. She now sings nursery rhymes and I quite enjoy her new interests in school.

Her sports day was about a month ago and her mummy was there to help with  the teachers sports day chores. She too was enjoying herself watching little kids learning to compete.

Her school begins at 8 and ends at 12 just like most schools.
Her fine motor skills for writing and coloring is okay, reports her teacher. All is well but I find that the curriculum is inadequate in terms of learning and understanding about our Supreme Creator. So I am now  looking for a different pre-school next year where I hope to expose her to universal values and Islamic values that are well integrated. 

So Ammani is at the crossroad so to speak....

It is difficult to find "an all-in-one package" for early childhood education. Different parents have different thinking of how to raise a child at pre-school age. The so-called experts in education also differ in many ways. But whatever our preference is, a child must learn about the divine Creator and His creations. We must instill the love of Allah and a child should be introduced to the concept of the divine will may it be in simple forms.
This is Ammani and her mummy, Siti. Siti and I will have to work hard to look for a school before the year is out. The school must be close to our house, reasonably inexpensive in terms of school fees and has a well balanced curriculum.There should be an acceptable dress code as well.

Meanwhile let Ammani be where she is and Siti and I will help each other to fill in some of the gaps necessary for a child to enjoy her childhood life but at the same time not missing the necessary ingredients to learn to understand and love the divine Creator.

May Allah help us find the way and with divine Guidance may Ammani  grow up a loving and responsible child.

Aamiin.....

Wednesday, June 10, 2015

Cerita-ceriti dalam persediaan Ramadhan...Ustaz mengingatkan supaya jangan makan berlebihan terutamanya di bulan Ramadhan. Jangan berpesta makan kerana di bulan Ramadhan kita harus berpesta Ibadah.

Seperti foto di sebelah kita bersyukur dengan apa jua rezki yang ada. Inilah cara makan di kampung terpencil di Kedah kiriman teman saya tidak lama dahulu. Terkengang kampung saya sendiri terutamanya sekarang menjelang Ramadhan al Mubarak dan saya teringatkan berbuka puasa dengan emak saya. Detik-detik indah yang hanya kekal diingatan.

Pagi tadi saya dan suami bersarapan buat kali terakhir bersama jemaah masjid sebelum mula berpuasa. Topik perbualan terfokus pada berbuka puasa kerana tahun ini Masjid akan menyediakan juadah berbuka puasa untuk jemaah dan tetamu jemaah yang lebih ramai. Saya seronok kerana beberapa tahun kebelakangan ini saya berbuka puasa di Masjid yang sama kerana sudah tidak ada kederat untuk bertukar selera dari masjid ke masjid seperti muda dahulu.

Tujuan utama berbuka di masjid ialah kerana suami saya suka berjemaah di masjid setiap waktu terutamanya di bulan Ramadhan. Berjemaah dengan anak-anak di rumah pun baik, tetapi di masjid ia lebih afdhal. Teringat juga berbula puasa di Masjid al Haram buat pengalaman sekali itu yang saya selit dalam ingatan istimewa buat saya dengan suami dan teman akrab. Keseronokannya tiada bandingan. Itulah sekali dan semoga berpeluang lagi.

Pagi tadi seorang teman berkongsi pengalamannya berbuka puasa di Masjid. Tetapi katanya dia pilih masjid yang tidak menghidang makan dalam dulang. Dia tidak selesa berkongsi ramai sedemikian kerana tidak tahu taraf kebersihan jemaah yang makan setalam. Agak mengejutkan saya cerita seperti tu kerana pada saya itu bukan nialai murni dalam budaya Islam. Kita tidak harus bersangka yang bukan-bukan. Kita ikhlaskan saja menghadap rezki bersama kerana itu melambangkan kekeuatan jemaah. 

Oleh kerana saya akrab dengannya maka saya kata sahaja terus terang bahawa  sikap "elitist" seperti itu tidak sihat jika kita mahu memupuk kekuatan ummah.

"Jadi macam mana kalau kita melayan jemaah orang-orang pelarian, atau bagaimana kita boleh meraikan orang-orang "homeless" yang bergentayangan yang mahu kita bantu. ?" saya tanya padanya. Dia tersenyum tawar. Saya ceritakan padanya  pengalaman seorang teman bersama NGOnya yang memberi makan dan cuba mendidik atau mentarbiah orang-orang yang seperti ini yang tiada haluan dalam hidup. Kita harus menjadi sebahagian dari mereka semoga mereka menjadi jinak dengan kita dan kita boleh mempengaruhi pemikiran mereka untuk pulang ke pangkal jalan.  

Teman saya agak menyedari kesilapan sikap yang "elitist" itu dan mengakui mahu cuba bersikap selamba bila menghadapi golongan yang tidak serupa dengan kita. Perbezaan kita di sisi Allah hanya siapa yang lebih taqwa. Saya menginsafi diri bila bercerita tentang 'Taqwa' kerana saya masih terkial-kial mendidik diri.

Peristiwa makan sedulang ini mengingatkan saya pengalaman memantau pelajar-pelajar  di luar negara dalam tahun sembilan puluhan. Ramai pemimpin akan cuba memikat hati pelajar-pelajar supaya "masuk dalam kem mereka". Ada yang menjamu makan di hotel-hotel besar tetapi ada yang memasak bersama dan makan bersama di rumah pelajar-pelajar yang agak luas sedikit untuk berjimat belanja. Tetapi lebih penting dari itu sesetengah pemimpin ini mahu merendahkan hati dan menunjukan bahawa mereka memahami masaalah pelajar dan sayang pada pelajar di perantauan. 

Dan saya ceritakan bahawa kerana tidak cukup pinggan mereka membentang plastik hitam membuang sampah sebagai dulang untuk makan bersama. Masya Allah, kata saya. Hubungan mesra seperi itu dalam jemaah bolih memudahkan jemaah itu mencapai objektif yang diidamkan.

Di masjid pagi tadi ada teman yang seperti tidak percaya dengan cerita saya. Tapi itu hakikat bagaimana mengeratkan hubungan. "Berat sama dipikul, Ringan sama di jinjing".

Semoga dalam menjalani Ramadhan alMubarak dengan penuh ikhlas, Allah akan menganugerah kita dengan ganjaran yang terbaik dan terunggul di sisiNYA. Semoga Allah samapikan umur kita berjumpa Ramadhan dan membuka pintu Rahmatnya untuk kita semua.
Aamin ya Rabb...

......

Monday, June 8, 2015

Make Time ......
Recently The "Wak Leman" Family lost my dear niece. She is the daughter of my eldest sister. She was in hospital in Johor Bahru for almost two months and many members of the immediate family and of the extended family came to visit her. I was happy that they make time to visit. The pictures I show here are some of them. They took the opportunity to arrange to meet at another niece's house and share their feelings and hopes.

Making time is important because without that element in life we will all drift apart. Everyone of us has only 24 hours a day. There is no reason to say "I do not have time". MAKE TIME by rearranging priorities, sleep less and organize our routine chores in ways that no time is wasted on watching too much TV or other similar entertainment.

These 2 pictures were taken at the hospital lobby. My late niece's husband is in the blue shirt and he was there most of the time with the oldest son, seen here in the brown T-shirt. I made time twice to visit with the help of a friend in the white shirt. A friend in need is a friend indeed, goes the saying. 


This is the family of my sister at one of the hospital visits. Two of her teenage grandchildren came along. I am happy for they will learn the family legacy.

Making time is crucial all the time. Time is IBADAH (serving Allah our Creator). And I always remind the younger generation of the family never wait till the last second in time to visit relatives. The strength of the Ummah depends on the strength of the family. I have a son who is always busy. But remember also that only busy people have the time. So make time, whatever......This is one of those times my children came to visit. My husband needed them more whenever I am not around, especially when I have to be in Tangkak overseeing our SmarTop pre-school.

So...make time for the sake of the well being of the family, and friends.....Make time for serious Ibadah. Make time in the name of Allah. From Him we come and unto Him we shall return.

......

Sunday, June 7, 2015

When doors are closed......


The wise sayings goes: When doors are closed...try the windows. 

So my daughter Azra is always looking for opportunities to open up the scope of activities for her two special need children. This is Ujai on the left and Akif next to him. As soon as school vacations starts, they are off to Legoland. Ujai is an ADHD child and making him obey orders and follow instruction has always been a problem. Azra told me she had to discipline Ujai while at Legoland because he went missing for hours with his younger brother Asim. He was grounded the next day and had to stay back at the "homestay" with his father. It is difficult to "punish" hard like that but the Therapist always reminded Azra to make any disciplinary action worth while so he will learn the hard way and that is more effective. 

Hopefully he will learn a lesson that following orders is a must and will grow up a responsible adult.Azra never stop trying and I admire her determination. The week before she took them to experience what horse riding is like. I want to treasure the picture above because it always lightened up my hope that they will grow up as normal as possible. On the left is Asim. He is normal but often times he will be as active as Ujai and Akif.Azra said before the ride they are shown how to appreciate and connect with the horses. The sense of touch is most important as it makes the animal feel the bond of love. Then they get to ride and when they came to visit me they were eager to tell me their experience. Azra said she cannot afford to take regular lessons for now and suffice it is to allow the children to  get the feeling of excitement riding a horse even if it is for only less than an hour.  In Islam riding horses is one sports activity highly encouraged to participate. Just maybe one day soon they will have the opportunity.......
In the alQuran  Surah al Imran verse 190-191  Allah has said:
3:190
Sahih International
Indeed, in the creation of the heavens and the earth and the alternation of the night and the day are signs for those of understanding.
3:191
Sahih International
Who remember Allah while standing or sitting or [lying] on their sides and give thought to the creation of the heavens and the earth, [saying], "Our Lord, You did not create this aimlessly; exalted are You [above such a thing]; then protect us from the punishment of the Fire.

In simple words: None of Allah's creations is done in vain. It has a purpose and we are here to appreciate the greatness and uniqueness of all his creations. 


May Allah bestow upon children of special needs all His Love, Care and Blessings.
He may close some doors, but all his windows are wide open.

Azra, my daughter, is learning. We are all learning. Allah is Most Gracious Most Merciful. Only in Him we have our full trust.

....

Saturday, June 6, 2015

The Match-maker ?
To day I am taking a rest on writing serious staff. Let the dust settle before I begin to write again on what is dear to my heart concerning our leadership. The noise is too deafening out there that I need to pause before weighing in on sensitive issues.

I am writing about The Match-maker...my dear hubby.

He is seen here with his niece and my sister's grand son. This is a wedding of the century as far as our family is concerned. I think this is going to be a beautiful story about Love After Marriage.

From here on, the story will be in pictures. It speaks louder than words. It is smiles all round within the two families, beaming with happiness.

The historical moments started on  the 30th of May, 2015.

May Allah bless the bride and groom and bless all in the family. 
May they live happily until we meet again in Jannatul Firdause
By the Grace of Allah most Gracious, most Meciful.
Aamiin...

....

Wednesday, June 3, 2015

BERBOHONG @ berdusta.....
Berbohong dan berdusta adalah antara batu penghalang yang terbesar bagi sesaorang yang mahu mendekatkan diri pada Allah, yang maha Pencipta dan maha segalanya yang termaktub dalam 99 nama-namaNYA. Demikian kata seorang ustaz dalam satu kelas pengajian mingguan tidak lama dahulu. Beliau telah menyenaraikan fakta-fakta lain seperti sombong, angkuh, tamak, dengki dan lain-lain lagi. Kebanyakkan orang yang berbohong tidak menyedari hakikat ini dan ia akan terus berbohong kerana pembohongan perlu untuk membenarkan pembohongan yang sebelumnya, melainkan ia sedar dan insaf dan dengan kehendak Allah ia bertaubat nasuha.

 "Tidak ada pembohongan yang diitiraf berbohong sunat," katanya lagi. "Kita hanya dibolehkan berbohong dalam keadaan yang amat perlu seperti kita mahu menyelamatkan nyawa sesaorang yang kita tahu dia tidak bersalah dan dia teraniaya. Atau  kita benar-benar perlu menghubungkan kembali tali persaudaraan dan silaturahim yang terputus antara ahli-ahli keluarga. Ini berbohong harus, namanya.

Bila Ustaz kata begitu entah kenapa saya teringat pula perihal keadaan lelaki atau sang suami yang berbohong pada isteri untuk berkahwin lagi tanpa pengetahuan atau dengan pengetahuan  yang terhad. Walhal perkahwinan adalah sesuatu yang mesti diisytiharkan, tidak mengira apa tujuan perkahwinan itu. Kalau perkahwinan itu benar-benar suatu yang menepati syarat-syarat yang ditentukan  syarie, maka tidak perlu pembohongan, dalam bentuk apa jua sekalipun,walaupun dalam hal ini hati isteri dan anak-anak boleh remuk berkecai kerana mungkin merasai pengorbanan mereka tidak mendapat pembelaan.   Hanya sang suami sahaja yang tahu  hal sebenarnya dan Allah akan menilai hati-hati mereka. Allah maha mengetahui apa yang dizahirkan dan apa yang disembunyikan. Tiada siapa yang dapat lari dari pengetahuanNya di langit atau di bumi.

Tetapi apabila kita berbicara mengenai isu berbohong atau berdusta dalam isu-isu hukum hakam sosial dan kenegaraan, maka soal suami berbohong seperti di atas tadi menjadi isu yang kecil kerana mereka yang terlibat tidak besar bilangannya. Walaubagaimana pun jika kita mengira bahawa setiap kita adalah pemimpin, maka isu berbohong dan berdusta sama sahaja bahayanya dan kesannya.

Orang yang suka berbohong adalah orang yang jiwanya dan mindanya tidak stabil. Dan orang-orang ini pula tidak mempunyai ilmu atau amat kurang ilumnya tentang isu moral dan akhlak, samada dari segi nilai universal atau nilai Islam. Isu berbohong bukan sekadar antara individu atau antara kumpulan  tetapi ia adalah lebih besar dari itu. Pembohongan boleh dilakukan oleh orang biasa-biasa dan ia boleh juga dilakukan oleh pemimpin organisasi, syarikat atau pemimpin negara. Pembohongan boleh dilakukan secara terus atau menerusi media massa.

Pembohongan boleh berlaku secara halus dengan tidak menyebut semua fakta yang berkaitan dengan sesuatu isu. Tujuannya ialah untuk mengelirukan pembaca atau pendengar yang ada dihadapannya. Apa jua muslihat, ia ditakrif juga sebagai pembohongan.

Eh...Eh... Biar saya berhenti di sini sahaja kerana saya bukan pakar dalam hal psyikology manusia atau apa sahaja hal yang berkaitan dengan fisikal atau emosi manusia. Saya cuma teringatkan peristiwa dan mencatat sedikit pemerhatian. Seperti apa yang berlaku dalam kes perbicaraan ahli sukan terkenal  seorang OKU di Afrika Selatan, tidak lama dahulu. Saya amati mengikut kemampuan saya siapa yang bercakap benar dalam hal jenayah pembunuhan yang melibatkan Oscar Pistorius dengan teman wanitanya  yang  menjadi mangsa. Dalam hal ini bukan pembunuhan yang menjadi minat saya tetapi tentang bagaimana pihak peguamcara menyoal dengan strategy bertanya bertubi-tubi hingga boleh membuat Oscar yang dituduh seperti bingung dan menangis. Maka saya tidak tahu sama ada ia bercakap bohong atau bercakap benar.


Isu berbohong dan berdusta tidak akan selesai hingga kepenghujung zaman, dan tidak kira di mana seseorang itu berada, atau telah berada.

Semoga Allah  melindungi kita dari sifat itu. Allah maha mendengar, maha melihat dan maha mengetahui yang nyata dan yang tersembunyi. Semoga kita tidak terperangkap dengan bisikan Syaitan. Bersabar itu satu kekuatan dan Iman dan taqwa adalah benteng pertahanan.

Berbohong @ bersdusta dalam senario hari ini di tanah air kita membuat saya rasa bersedih hati dan agak bimbang juga akan kebarangkalian sesuatu yang tidak diingini akan berlaku. Saya hanya mampu melihat , mendengar dan berdoa.

Saya rasa ramai antara kita yang sudah maklum sedikit sebanyak tentang apa yang berlaku dalam kemelut politik di negara kita kini dan kesannya atas ekonomi dan keselamatan negara. Saya membuat tafsiran sendiri. Mungkin betul dan mungkin tidak.

Apa yang berlaku adalah disebabkan tidak ada sifat ketelusan dan kejujuran di pihak pemimpin diberbagai peringkat dan berbagai organisasi.....dahulu dan sekarang. Bezanya cuma dari segi kecil-besarnya fenomena itu dan dari rupa jenisnya dan dari strategi melindungi apa yang berlaku. Mungkin pepatah Inggeris yang mengatakan "like father like son"  ada relevannya. Kalau ketua begitu, tidak hairanlah anak-buahnya mengikut sama. Atau pepatah "ketam mengaajar anaknya berjalan lurus".  Diri sendiri tidak mengkota apa yang dikata. Lebih serious dari itu (yang saya sendiri khuatir) ialah: apa yang kita janji pada Allah kita alpa dan lupa. Kemewahan dunia menggelapkan mata dan mata hati juga sama.

WaAllahu'alam. Semoga Allah melindungi siapa sahaja yang bercakap benar dan menegakkan Kebenaran. 
Mohon keampunan Mu ya Rabb.

.............
Related Posts with Thumbnails