tag:blogger.com,1999:blog-46130883017374139.post3055644289034762852..comments2023-12-16T16:28:53.562+08:00Comments on INSPIRASI MAWADDAH: BUNGA SENGKELngasobahselimanhttp://www.blogger.com/profile/00413410383825523275noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-46130883017374139.post-54340121297340392852012-03-31T15:57:57.242+08:002012-03-31T15:57:57.242+08:00Dear Werda, Ada orang Jawa yang malu mengaku Jawa ...Dear Werda, Ada orang Jawa yang malu mengaku Jawa pun ada. Dia malu dia keturunan pendatang. Kenapa malu? Saya seronok. Hanya yang berani membuat perubahan sahaja yang berani berhijrah. Kan gitu....ngasobahselimanhttps://www.blogger.com/profile/00413410383825523275noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-46130883017374139.post-22860567977286892682012-03-30T12:56:26.567+08:002012-03-30T12:56:26.567+08:00Salam lagi sekali kak
Tersenyum saya kat sini kak...Salam lagi sekali kak<br /><br />Tersenyum saya kat sini kak.. jawa totok ya.. saya bermenantukan dua orang keturunan Jawa kak.. seorang tu tak berapa sangat cakap jawanya tapi yang kawin baru-baru ni bercakap melayupun ada slanga jawanya.. cakap fasal masakan jawa ni saya memang suka masakan tempe yang bercampur kacang, suun, yang selalunya mereka masak masa kenduri perkahwinan.. <br /><br />Kak, jika diikutkan kita ni semuanya pendatang agaknya kan, sebabnya saya ni keturunan petani siam cakappun ada slang kelantan sikit-sikit, sebelah suami pula arwah bapanya orang petani macam saya dan arwah ibunya keturunan mendeleng.. begitulah kehendak Allah kan..Werdahhttps://www.blogger.com/profile/01328887012029732287noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-46130883017374139.post-5525202436316059022012-03-29T22:07:44.861+08:002012-03-29T22:07:44.861+08:00Salam Pak Temuk. Memang teringat laluan hidup sema...Salam Pak Temuk. Memang teringat laluan hidup semasa dulu. Sekarang sudah amat berbeza. Anak-anak pun tidak lagi menganggap budaya orang dulu itu ada yang baik dan boleh dicontohi. Sayang sekali pada hemah saya kerana budaya sekarang tidak lagi menganggap penting bermesra dengan orang-orang tua semacam saya dulu. Mungkin Pak Temuk tidak merasaka begitu kerana laluan hidup kita berbeza-beza. Walaubagaimana pun saya berdoa semoga apa jua cara mengemudi bahtera hidup, mereka tidak lari dari panduan yang sharie. Sama-sama kita doa demi kesejahteraan ummah. Terima kasih sudi mamper.ngasobahselimanhttps://www.blogger.com/profile/00413410383825523275noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-46130883017374139.post-78135997685812786932012-03-29T21:58:23.214+08:002012-03-29T21:58:23.214+08:00Salam Werdah. Kalau nak cuba tempe cara Jawa Totok...Salam Werdah. Kalau nak cuba tempe cara Jawa Totok itu, lihat nota saya dalam komen pada KAKTINY diatas. Terima kasih berminat.Dia kena pedas dan santan mesti pekat supaya hilang rasa tempe yang dah lanjut tempuh itu. Kalau tak suka pun tak ape. Saya suka sebab dah biasa dari kecil dan ada nilai sentimental. Saya rasa tak pernah dibuat oleh orang lain. cuma kereativiti keluarga pendatang macam saya. Cubalah. Mana tau suka.ngasobahselimanhttps://www.blogger.com/profile/00413410383825523275noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-46130883017374139.post-36172050382063977462012-03-29T21:53:13.576+08:002012-03-29T21:53:13.576+08:00Dear Tiny. Cara masak tempe yang dah lanjut tempuh...Dear Tiny. Cara masak tempe yang dah lanjut tempuh itu aunty buat cara Jawa masak. Ia dicampur dengan pucuk ubi yang sudah direbus dan di toskan. Masukan tempe dan daun ubi dalam santan pekat (betul-betul pekat). Rencah / bumbunya cili padi ditumbuk dengan ikan bilis dan bawang putih dan bawang merah dan sedikit halia. Masukan dan gaul sampai sebati. Semua bahan mengikut cita rasa masing-masing terutamanya dari segi pedasnya. Orang jawa akan tambah sedikit gula. Garam memang pasti. Api slow sahaja supaya mendidih tetapi santan tak pecah. Cuba try. Warisan Jawa.ngasobahselimanhttps://www.blogger.com/profile/00413410383825523275noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-46130883017374139.post-57328750992792553132012-03-28T18:50:12.112+08:002012-03-28T18:50:12.112+08:00Assalamualaikum, ngasobahseliman
Kita di kampung d...Assalamualaikum, ngasobahseliman<br />Kita di kampung dulu, sudah lama "going green". Malangnya, kampung2 sekarang ni sudah alami macam2 pencemaran pula, dari segi fizikal dan sosialnya.<br /><br />Saya pun selalu teringat, "giliran sampai" (pastilah) semakin menjadi dekat. Mugo2 diparingi pengampunan!Temukhttps://www.blogger.com/profile/02967943666125362059noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-46130883017374139.post-78990378508963572692012-03-27T12:55:17.229+08:002012-03-27T12:55:17.229+08:00Assalamu'alaikum kak
Semoga sentiasa dalam ra...Assalamu'alaikum kak<br /><br />Semoga sentiasa dalam rahmat kasih sayang Allah.<br /><br />Membaca N3 ni menjadi nostalgia juga kepada saya.. membesar di kampong, selalunya mak akan sediakan ulam-ulaman seperti pucuk setang, pucuk beka, daum selom, pucuk paku..dan daun ni rasanya saya tak pernah cuba .. <br /><br />Saya juga suka tempe.. ingin juga tahu cara memanfaatkan tempe yg overdue tu..Werdahhttps://www.blogger.com/profile/01328887012029732287noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-46130883017374139.post-49161754842089295952012-03-26T16:06:10.277+08:002012-03-26T16:06:10.277+08:00Assalamualaikum Aunty Sobah..
Aunty ada cara nak ...Assalamualaikum Aunty Sobah..<br /><br />Aunty ada cara nak memanfaatkan tempe yg dh overdue?..<br /><br />Apa yg boleh dilakukan ye aunty?..<br />tiny suka makan tempe.. dan skrg kalau beli kt kedai, semua dlm plastik (susah nk cari yg berbalut daun lagi dah)..<br /><br />.. tapi, kekadang bila tak sempat nk masak, 3-4 hari tgk dh berkulat.. dh kena buang.. sayang sgt!.. <br /><br />kalau ada cara yg boleh dibuat utk tak payah buang, jazakillahu khair.. tak le membazir di tong sampah!.. (kufur nikmat tu kan!!.. huhuhuhu..)Kaktinyhttps://www.blogger.com/profile/03183757547810658849noreply@blogger.com