"KALAU TAKUT DIPUKUL OMBAK, JANGAN BERUMAH DITEPI PANTAI."....pepatah Melayu.

Saturday, June 29, 2013

Rempeyek Klassik dari Sagil !......
Dengan azam dan dorongan mahu berbuat yang terbaik untuk Tadika yang saya bantu urus di Tangkak, Johor, suatu hari terlintas dihati ingin menambah dana melalui jualan kuih raya dengan menjelangnya Ramadhan alMubarak tidak lama lagi. Maka saya bersama teman yang menjadi tunggak mengurus Tadika itu masuk kampung di Sagil Muar mencari pengusaha yang boleh membantu kami.

Teruja dan rasa nostalgia masuk kampung dalam kawasan ladang kelapa sawit yang diusahakan oleh IOI. Kami berlawak antara kami mengatakan insyaAllah anak-anak didik kami di SmarTop Subur Fitrah ini akan menjadi pengusaha Islam yang unggul yang akan membina ekonomi negara dengan Ilmu yang Benar yang membawa kesejahteraan rakyat di dunia dan di akhirat. 

Apa salahnya berangan-angan seperti Mat Jenin.....

Kami ketawa dan tertawa.....dan diketawakan.
Dalam hati penuh doa semoga Allah memberkati usaha yang kecil dan kerdil ini.Ini rumah pengusaha, Puan Ramlah yang bergiat aktif dalam Peladangnita.
Saya seronok mendengari cerita-cerita pengusaha di kampung yang mahu berdikari.
Semoga kerajaan lebih serious dalam membantu dan menunjuki jalan 
untuk perusahaan yang lebih besar.


 Ada berbagai jenis rempeyek dan kerepek2.
Kami pilih yang jenis ini kerana kami sukakannya dan mudah diedarkan, insyaAllah.
Kelmarin dulu saya bawa ke rumah seorang teman di Kelana Jaya untuk testing jualan dikalangan teman-teman ( Ex-TKC girls) yang berjumpa beramai-ramai sebelum Ramadhan dalam satu majlis Ilmu. Mereka sukakannya dan mahu lagi untuk Hari Raya. Alhamdulilah. Sambil membeli sambil meyokong satu perjuangan di bidang pendidikan.
Semoga Allah sentiasa menenjuki jalan dan memberi kekuatan.


Puan Ramlah berbaju biru dan Puan Faridah berbaju merah dahulunya membantu beliau tetapi sekarang kami memintanya membantu kami di Tadika.
Foto ini di bilik jualan di bangunan kilang. Keadaan sekeliling amat bersih. Selesa memandang dan kami testing kerepek2 di situ tanpa was-was.
Puan Ramlah punya sekurang-kurangnya tiga orang pembantu dalam sesuatu masa dan telah mahir dilatih olehnya. Alhamdulilah. Sedap kesemua hasilnya.

Maka saya mengambil kesempatan di sini siapa yang ingin membantu  Tadika kami bolehlah hubungi Tadika kami di Tangkak. Alamat dan no tel ada di kolum  sebelah di blog ini.Ini Boss tadika SmarTop "memeriksa" peralatan yang ada.
Di bawah ini peralatan mengadun rempeyek. Kami rasa yakin dengan produk yang ada , maka kami katakan ia "Klassik". 
REMPEYEK KLASSIK DARI SAGIL!
Cubalah sendiri. Pasti mahu lagi!

Kami mohon keberkatan Mu Ya Rabb.
Semoga usaha kami 'kecil-kecil  si cili padi '- mana tahu ia menjadi...dan menjadi...
 denagan limpah Rahmatmu jua Ya Rabb.

...

No comments:

Related Posts with Thumbnails