"KALAU TAKUT DIPUKUL OMBAK, JANGAN BERUMAH DITEPI PANTAI."....pepatah Melayu.

Thursday, January 7, 2016

Di Thaif lagi.....
Udara sejuk nyaman di Thaif. Sedap untuk jalan-jalan putar-putar melihat alam sekelilimg. Suhu dalam 15-20 centigrade sahaja.

Maka samapai sahaja di Thaif pemandu bas bawa kami legar-legar di kawasan seperti taman bebukit cantik seperti foto di bawah. Hampir tiada pokok. Anak saya sewa seperti motorbike  dan ronda. Saya melihat-lihat sahaja dan berfoto untuk kenanagan kerana hampir pasti saya rasa tidak akan sampai ke sini lagi.
Tidak lama kami di situ dan kami beredar. Ketua rombongan kami mengatakan kami akan melawat Masjid Ibnu Abbas dan ziarah maqamnya di Masjid itu. Saya rasa teruja kerana saya telah lama mendengari nama Ibnu Abbas tetapi tidak mengenalinya. Malu pada diri dan tersenyum sendirian kerana seronok mendapat penerangan siapa Ibnu Abbas ini. 
Ini pemandangan di dalam Masjid. Bersih dan cantik. Ada juga jemaah lain yang samapai di situ bersama kami. Kami solat jamak zohor dan Asar dan saya mengatakan pada kakak saya betapa saya menyesali diri kerana ramai cerita sahabat Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasalam yang saya kurang tahu. Ini rupa bentuk luar Masjid dari sudut kami masuk. Kamera saya kurang canggih dan ini sahaja yang dapat saya rakam. Di bawah ini ialah Taufik, cucu saudara saya yang menemani kakak saya ziarah dan Umrah kali ini. 


Saya turunkan di bawah ini maklumat yang saya dapati mengenai Ibnu Abbas di Google 
Wikipedia.

Abdullah bin Abbas

Dari Wikipedia bahasa Indonesia, ensiklopedia bebas
Abdullah bin Abbas (Bahasa Arab عبد الله بن عباس) adalah seorang Sahabat Nabi, dan merupakan anak dari Abbas bin Abdul-Muththalib, paman dari Rasulullah Muhammad SAW. Dikenal juga dengan nama lain yaitu Ibnu Abbas (619 - Thaif,687/68H).
Ibnu Abbas merupakan salah satu sahabat yang berpengetahuan luas, dan banyak hadits sahih yang diriwayatkan melalui Ibnu Abbas, serta dia juga menurunkan seluruh Khalifah dari Bani Abbasiyah.

Keluarga

Dia merupakan anak dari keluarga yang kaya dari perdagangan bernama Abbas bin Abdul-Muththalib, maka dari itu dia dipanggil Ibnu Abbasanak dari Abbas. Ibu dari Ibnu Abbas adalah Ummu al-Fadl Lubaba, yang merupakan wanita kedua yang masuk Islam, melakukan hal yang sama dengan teman dekatnya Khadijah binti Khuwailid, istri Rasululah.[1]
Ayah dari Ibnu Abbas dan ayah dari Muhammad merupakan anak dari orang yang sama, Syaibah bin Hâsyim, lebih dikenal dengan nama Abdul-Muththalib. Ayah orang itu adalah Hasyim bin Abdulmanaf, penerus dari Bani Hasyim klan dari Quraisyyang terkenal di Mekkah. Ibnu Abbas juga memiliki seorang saudara bernama Fadl bin Abbas

Hadis Tentang-nya

  • Ibnu Abbas pernah didekap Rasulullah SAW, kemudian Rasulullah SAW berkata, Ya Allah, ajarkanlah kepadanya hikmah. Yang dimaksud hikmah adalah pemahaman terhadap Al-Qur'an.[2]
Ibnu Abbas pernah melihat Malaikat Jibril dalam dua kesempatan, Ibnu Abbas berkata:
  • Aku bersama bapakku di sisi Rasulullah dan di samping Rasulullah ada seorang laki-laki yang membisikinya. Maka seakan-akan dia berpaling dari bapakku. Kemudian kami beranjak dari sisi Rasulullah seraya bapakku berkata, Wahai anakku, tahukah engkau kenapa anak laki-laki pamanmu (Rasulullah) seperti berpaling (menghindari aku)? Maka aku menjawab, Wahai bapakku, sesungguhnya di sisi Rasulullah ada seorang laki-laki yang membisikinya. Ibnu Abbas berkata, Kemudian kami kembali ke hadapan Rasulullah lantas bapakku berkata, Ya Rasulullah aku berkata kepada Abdullah seperti ini dan seperti itu, kemudian Abdullah menceritakan kepadaku bahwa ada seorang laki-laki di sampingmu yang berbisik-bisik kepadamu. Apakah benar memang ada seseorang di sampingmu? Rasulullah balik bertanya, Apakah engkau melihatnya ya Abdullah? Kami menjawab, Ya. Rasulullah bersabda, Sesungguhnya ia adalah Jibril alaihiwassalam. Dialah yang menyibukkan kami dari kamu sekalian.[3]
  • Abbas mengutus Ibnu Abbas kepada Rasulullah dalam suatu keperluan, dan Ibnu Abbas menjumpai Rasulullah bersama seorang laki-laki. Maka tatkala ia kembali dan tidak bicara kepada Rasulullah, maka Rasulullah bersabda, Engkau melihatnya ? Abdullah (Ibnu Abbas) menjawab, Ya, Rasulullah bersabda, Ia adalah Jibril. Iangatlah sesungguhnya ia tidak akan mati sehingga hilang pandangannya (buta) dan diberi (didatangkan ilmu). [4]
Ia pernah di doakan Nabi dua kali, saat didekap dia dan saat ia melayani Rasulullah dengan mengambil air wudlu, Rasululah berdoa, Ya Allah fahamkanlah (faqihkanlah) ia. (HR. Muslim)
Ibnu Abbas wafat pada tahun 78 hijriyah, dalam usia 75 tahun, diriwayat lain 81 tahun. Dari Ibnu Jubair menceritakan, bahwa Ibnu Abbas wafat di Thaif.


No comments:

Related Posts with Thumbnails